Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A G36 fegyvercsalád

2011.03.04

Kép

G36

A fegyver - követve az eredetit - számos változatban létezik, így a megfelelő verzió kiválasztásával bármilyen feladatra alkalmas airsoft fegyvert kaphatunk. A modern, műanyag test jól ellenáll a viszontagságoknak, ugyanakkor stabil, erős is.

Verziók

 • G36C - A rövid előaggyal, és rövidebb tussal szerelt verzió. Jó CQB fegyver, és terepen is megfelelő.
 • G36K - a közepes előagy és csőhossz.
 • G36 - Hosszú előagy, hosszú cső. Ez a verzió leginkább terepen állja meg a helyét.
 • SL-8 és SL-9 - Mesterlövész változat. A G36 előagya, de teljesen más tus és markolat kialakítású. Nagyon hosszú fegyver, általában bipoddal.
 • MG 36 - Valóságban nem használt géppuska. Hosszú előagy, bipod, és általában dobtár van rajta.

Zárójelben jegyzem meg, mert sokan szeretnek lovagolni ezen: az eredeti Heckler & Koch elnevezések: G36, G36K, MG36. Az export verziók, amelyek NATO kompatibilis bajonett felfogatási ponttal, és egyszerűbb irányzékkal rendelkeznek, a G36E, G36KE, MG36E nevet kapták, később az MG36 gyártásával leállt a cég, és az E véget V-re cserélte.Felső szerelék, hordfogantyú

A fegyver másik, feladatkörtől függően kiválasztható része a hordfogantyú. A különböző verziókra mindegyik felszerelhető, ízlés szerint. • Rövid rail irányzék nélkül - főként sniper típusok esetében használják. A G36c-n található railtől annyiban különbözik, hogy nincs rajta irányzék. (Gyárilag nincsen ilyen szerelékkel ellátott G36-variáns).
 • Rövid rail irányzékokkal - a szereléksínre bármilyen szabványos 20mm-es szerelék rögzíthető (távcső, red dot irányzék, stb.), de az állítható nyílt irányzék is megfelelően használható
 • Optikás hordfogantyú - Általában 3-3,5x kis optika foglal benne helyet. A hordfogantyú tetején nem állítható, de még használható nyílt irányzék is van. Maga az optika elég kicsi, a fókusztávolsága a gyártótól függ. Speciális esetben 20 mm-es rail van a hordfogantyú tetején.
 • Optikás hordfogantyú beépített red dottal - Az optika felett egy red dot irányzék kapott helyet, így minden helyzetben jól alkalmazható.
 • Hosszú szereléksín - Általában távcsőhöz, főként az SL-8, SL-9 verzióra rakják. Felszerelhető nyílt irányzékokkal is.

Gyakorlati tapasztalat

Véleményem szerint a G36 család tagjai közül kiválaszthatunk egy nekünk tetszőt, bármilyen feladatot is szeretnénk ellátni. Ha kell, CQB fegyver, ha kell általános feladatokra alkalmas puska, vagy akár mesterlövész. Nagyon sok kiegészítővel felszerelhetjük. Az airsoft verziók általában jó minőségűek, strapabíróak, masszív darabok, a v3-as gearbox minden előnyével. A rögzítő csapok könnyen eltörhetnek, ezekre érdemes odafigyelni. A tárak összekapcsolhatósága nagyon kényelmes, gyors tárcserét eredményez, ugyanakkor a kiálló pöckök és a vastagabb méret miatt a nem g36 tárzsebekből néha nehéz kivenni őket. A test minden esetben műanyag, miként az eredetin is. Modern, műanyag fegyver kinézete miatt tematikus airsoft játékokon (Vietnam, USA vs bárki, stb.) meglehetősen kirívó (míg egy AK szinte bárhol használható). A legtöbb verzióban csak mini type akksi fér el, de a mostani akksikkal ez elég is. Akkumulátor elhelyezése speciális akkumulátorokkal, lipo akksikkal, vagy megfelelő előagy beszerzésével is megoldható. A szerkezet egyik legjobban eltalált eleme a

hopup

. Pontosan és finoman állítható, nem mozdul el - a bajonettzárja hajlamos eltörni az olcsóbbaknál.Gyártók • Tokyo Marui - jó minőségű, drága.
 • Classic Army - jó minőség, nagyon jó gearbox, közepesen drága.
 • Jing Gong - jó minőségű, olcsó. Leggyakrabban csövet kell cserélni, a JG csövek nem túl jók. A hosszabb verziók is a C rövidebb tusával vannak szerelve.
 • Star - minőségi, drága. Jelenleg csak neki van optikás, red dotos hordfogantyúja (Bundeswehr-féle változat)
 • Both Elephant - Rossz minőség, gagyi, de olcsó. A test nem Marui kompatibilis, csak a gearbox belseje.
 • Ezen kívül is vannak gyártók, de azok itthon nem jellemzők és magatoknak kell utánanézni. Kép

Kiegészítők, tartozékok, stb

Manapság nagyon jó áron szerezhetünk be egy kínai, de akár márkás fegyvert is. Egyre több G36-tal találkozni a "csatatereken", és szerencsére egyre több tartozékot találunk a piacon is.

Kép

Tárak

A G36 tárainak van egy nagy előnyük, a klipszek megléte. Bármelyik G36 tárat össze lehet kötni a másikkal. Hátrányuk, hogy emiatt nagyok, könnyen beakadnak, illetve hajlamosak letörni az olcsóbbakról.Kép
Rövid tárak (short, sniper) - SL8, SL9 tárak. Ezek a tárak 20 BB fogadására képesek. Rendkívül kicsi méretük van, sniper beállítottságú fegyverhez ajánlott. A tárak rugósak, csak tölteni kell - az adagolás "automatikus".
Kép
Valós kapacitású tárak (real cap) - Lőszer imitációs, 30 BB-s tárak. Rugósak, "automatikusan" adagolnak.
Kép
Alacsony kapacitású tárak (low cap) - Általában lőszer imitációs tárak, legtöbbjük 50 BB kapacitású. Optikailag nagyon jól mutat. Gyakran be kell járatni ezeket a tárakat (legalább tízszer tölteni, üríteni és nem erőltetni közben), ugyanis erős rugó található bennük. "Automatikusan" adagolnak.
Kép
Nagy kapacitású tárak (hi cap) - 470 BB tárolására képes, fekete, vagy átlátszó tárak, tárcsával az aljukon. A fegyverekhez gyárilag is ilyeneket szoktak mellékelni. Nagy előnyük, hogy sok BB fér el bennük. Hátrányuk, hogy csörögnek és mindig tekergetni kell őket.
Kép
Elektromos tárak (drum) - Sokszor 1000, vagy még több BB tárolására alkalmasak (First Factory gyárt 5000-es tárat is). Motor segítségével adagolnak, amely vagy gombnyomásos, vagy hangérzékelős.

Következő márkákból lehet válogatni: JG, Boyi/D-Boys, Classic Army, Tokyo Marui, Star, G&P, Mag, Ares, Hero Arms, First Factory, Mosquito Molds, TCD, Red Wolf Custom...Átalakító szettek (Conversion kit)

Kép
G36C Beszerezhető G36C nagy előagy, amelybe nagy aksi is belefér.
Kép
G36 - Szintén a kínait ajánlom barátságos árfekvése miatt. Úgy szintén kapható márkás szett is.
Kép
SL8 - Gyakran Both Elephant, vagy Classic Army fegyvereinek testével próbálkoznak. A BE gyenge minőségű, sok átalakítást igényel, míg a Classic Army nagyon drága, és kevesen használják fel csak a testet (komplett fegyverről van szó). A Star gyárt kimondottan átépítő szettet, de nem olcsó mulatság - fegyverrel együtt olcsóbban jössz ki.
Kép
SL9 - Star gyárt SL9 átépítőt, meglehetősen drága.
Kép
Rail System C
Kép
Rail System K - CNC-zett fém, szereléksínes előagy. Mindhárom alaptípusnak van megfelelő átépítője. Kínaiak könnyedén beszerezhetőek.

Távcsövek, szereléksínek

G36C RIS - G36c-n található RIS-ből kétféle van. Egy alacsony profilú és egy magasított profilú.
Távcsöves hordfogantyú - Itt is többféle lehet.
Kép
Szimpla optikás
Kép
szerelékes
Kép
red-dotos
Mindegyik más-más árban és minőségben kapható, beszerzésük ma már nem olyan nehézkes. Viszont mindegyik távcsöves hordfogantyúra igaz, hogy nagyon közelről kell belenézni, hogy használni lehessen őket.

Tusa

Kép
KV tusa, sniper tusa - Speciális tusa, amelybe nagy aksi is elfér. G&P gyárt ilyet, igen "szép" áron.
Kép
M4 tus-adapter - Segítségével G36-ra M4/M16 tusát tehetünk fel. Akár legyen szó betolhatóról, akár fix tusról. Betolható tusból nagy a választék. (Ha valaki el akarja rondítani a fegyverét.)
Kép
Gyári tusa, pofafékkel - Nehéz beszerezni, és nagyon drága. HKparts.net, jobbmodú emberek ilyenkor előnyt élveznek. Kép

Tartozékok

Kép
Szereléksín - Kapható márkás és kínai is. Választhatunk három darabos, két darabos, illetve jelzéses vagy anélküli csomagot.
Kép
Grip - Azaz markolat, amelyet az előagyon található szereléksínre helyezhetünk. Rengetegféle típus, márka közül válogathatunk.
Kép
M4 tár-adapter - Segítségével G36-hoz használhatunk M4/M16 tárakat. Sokak számára ellenszenves, de a praktikus eszköz. M4/M16 tulajdonosok számára igen költségkímélő megoldás, ugyanis nem kell kétfajta tárat venni. (Ha valaki tényleg el akarja rondítani a fegyverét. Kép )
Kép
Taktikai lámpák - Igen nagy választék áll rendelkezésünkre. Választhatunk gyűrűvel rögzíthető, kimondottan taktikai lámpát, esetleg grippel egybeépítettet.
Lézerek - A MASZ nem engedélyezi a használatát, a szemre igen veszélyes. Kérek mindenkit, hogy kerülje el a használatát.
Kép
Gránátvető - Kapható AG36 néven gránátvető, de borsos ára van.
Taktikai szíj - Egy-, két- és hárompontos szíjak közül csemegézhetünk kényelmünk javára.
Kép
Bipod - Eredeti bipod beszerzése nem olcsó, de itthon is beszerezhető, pl.: Classic Army. Külföldről beszerezhető még SRC, G&P, és talán még kínai szett is.
Hangtompító - Néha praktikusságból használják (nagyobb cső elrejtése), néha tényleg hangtompításra, de leggyakrabban optikai tuningra alakalmas.
Stift - A fegyver rögzítése stiftek segítségéve történek, amelyek néha hajlamosak eltörni. Ha megtörtének, akkor be tudtok szerezni külön. Ha szükséges, akkor mindenképpen acél, vagy más erős anyagból készültet szerezzetek be. Nem igazi tartozék, de inkább megemlítem.
Tűzváltókar - Ez is hajlamos a törésre, de úgyszintén beszerezhető. Nem igazi tartozék, de inkább megemlítem.

Remélem tudtok miből csemegézni, én is ezt teszem.

Kép

Ne feledjétek, hogy a módosításokat magatoknak és nem mások tetszésének végzitek. Legyetek ti elégedettek és egyediek.Sok sikert!