Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


p90

2011.03.04

Tokyo Marui - FN P90 TR

2007 februárja óta birtoklok egy ilyen fegyvert, és elérkezettnek láttam az időt, hogy megosszam a tapasztalataimat másokkal is.

 

A fegyvert egy nagy nikecel dobozban kapjuk, ami az alapfegyver méreteihez képest hosszú, ugyanis a dobozban alapból hangtompítóval szerelik.

 

Kép
Kép

 

A doboz tartalma: - P90 TR fegyver, hangtompítóval szerelve - Lángrejtő (és hozzá való rögzítő csavar és imbuszkulcs) - Töltőpálca - Tisztítópálca - Használati utasítás - Pár céltábla - Igényes kivitelű TM prospektus - Alap 68-as tár - Csőzáró piros kupakok (külön lángrejtőre, külön hangtompítóra) -

BB

Méretarány: 1:1 Felhasznált anyagok: ABS, fém Hossz: 504mm (670mm hangtompítóval) Súly: 2,1 kg (akkuval) Csőhossz: 247 mm Tárkapacitás: 68/300 BB Alap kezdő sebesség: 280

FPS

(0.73 J)

ROF

: 700-850 RPM

 

Ez az a fegyver az a fajta, ami vagy tetszik valakinek vagy nem. Középút nincs. Kicsi, formás, jó fogása van, a súlypontja hátraesik, így jól lehet vele mozogni. Kicsi a súlya, főleg a manapság divatos „fullfém” fegyverekhez képest, így hosszútávon sem olyan fárasztó cipelni. Viszont az 1,90-2 m, vagy magasabb játékosok számára már nem túl kényelmes, mivel testméreteikből adódóan a fegyver szinte elveszik a kezükben, és nem tudnak rendesen ráhajolni.

 

Kép
Kép

 

A Tokyo Marui két változatban gyártja az airsoft replikákat: TR (én ezt a típust birtoklom, a baloldali) és az RDS (jobboldali). A TR a Triple Rail jelölése, ami a fegyver tetején illetve kétoldalt levő szereléksínekre utal. Az RDS az integrált 1x nagyítású red-dotos system. A fegyver alapból fekete-sötétszürke, de külföldi piacokon lehet kapni homokszín-fekete felállásban is.

 

A Classic Army 2008 nyarán dobta piacra a P90-t, TR és RDS verzióban. Az Echo 1 P90 TR is 2008 őszén került piacra, Elite Tactical Weapon névvel, illetve lehet kapni egyes web boltokban név nélküli típusokat is. Továbbá az Umarex és Well gyárt low-budget kategóriájú, műanyag gearboxos típusokat.

 

Mivel a test egy darab ABS, az eredetihez hasonlóan nem fém, így nehezen törik, reped, persze normál használat alatt. Nem egyszer esett le, de komoly gond még nem lett vele.

 

Fém a lángrejtő, a hangtompító, a szereléksínek, a felhúzókar. A fegyver a felső-elülső rész kivétele után szétszedhető, imbuszcsavarok tartják össze. A csavarok kb. fele csak valódi, a többi csak öntési minta, így mielőtt elkezdenénk nagy bőszen húzogatni őket, nézzük meg alaposabban miből készültek. Igazából a test kettébontásra nincs is szükség, mivel hátul két csavar kicsavarozásával, egy könnyed mozdulattal kiemelhető a teljes gearbox.

 

A fegyver bal oldalán a következő feliratokat találhatjuk: „Model PROJECT 90 Cal 5.7x28 SS90” és a jobb oldalon „Tokyo Marui Co, LTD. Made in Japan”. A rail alatt „P90 cal. 5.7x28”. A táron: „Restricted law enforcement/goverment only”. A feliratok nem feltűnőek.

 

A SOCOM hangtompítóval (csak a TR verzióhoz jár) jól mutat, de értelemszerűen nemigen tompítja motorzajt, ezért nem is nagyon használom. Amúgy belül szivacsokkal bélelt, igényesebb darabok közé tartozik. Ezen is jópár felirat található habár ezek már fehér festékkel lettek rányomva.

 

A tűzváltókar a fent leírtak szerint működik, kis megszokás után akár sorozatlövés módban is tudunk egyes lövést leadni.

 

Kép

Egyik kisebb nehézség bármilyen fegyverszíj felhelyezése. Aki Csillagkaput néz annak talán feltűnt, hogy ott valamiképp nyakba akasztják. Ezt az összetett hámot lehet kapni az USA-ban kb. 40 $-ért.

 

Kis magyar élelmes hozzáállással viszont mi is tudunk egyszerűbbet készíteni alig ezer Ft-ból. Igazából, csak az alábbi képen látható szíjazatott kell megcsinálni a fegyver köré. A tushoz pedig a szíjra kell kapcsolni egy csatot, vagy egy karabinert, amit egy taktikai mellényen bárhol tudunk rögzíteni és kész is van. Ez a fajta hobbiboltokban kapható gyöngyvászon szíj könnyedén elbírja a fegyver súlyát.

 

Kép
Kép
Kép

 

A TR rendszer egyik hátránya az RDS-el szemben, hogy rossz a nyílt irányzéka. A felső szereléksínen elhelyezkedő, nyílt fix irányzék hasonló azzal, mint amit a pisztolyok is kapnak. Sajnos ezt sosem tudtam rendesen használni, így beszereztem hozzá egy ACOG replika távcsövet, amivel sokat segített, és fegyver külsejét is feldobja. A maradék két rail-re még sokmindent fel lehet(ne) rakni, de az ember maximum egy taktikai lámpát rak, mást nemigen tud. Itt megjegyezném hogy egy távcső, red-dot illetve egyéb kiegészítő, főleg ha az fémházas, jócskán megváltoztatja fegyver egyensúlyát így érdemes vele gyakorolni hogy továbbra is kézre álljon. Ha valaki nagyon ragaszkodik a nyílt irányzékhoz, akkor javaslom neki azt a megoldást, amit a COD 4-ben látni: a felső szereléksínen egy M4 flip-up irányzék volt hátul, elöl pedig egy célgömb.

 

Sokan mondják, hogy a P90 kis mérete rövid csöve miatt házharc fegyver, terepre nem jó. Ez nem igaz. Házharcnál nagyon jó a kis méret, viszont terepen is szintúgy megállja a helyét. Mivel airsoftban nem annyira számít a csőhossz, így terepen is ideális, és legalább ott sem akad el vele az ember minden bokorban. Amúgy a csöve akkora, mint egy G36C-nek, csak a test miatt tűnik rövidnek (247 mm).

 

A teljesítménye alapból (0.2-es BB-vel) 280 FPS. A hop-up-ot alul tudjuk szabályozni egy kis gyűrű tekerésével, ezzel nem szokott gond lenni nem állítódik el. A fegyver pontos, megfelelő kezekben nagyon eredményes tud lenni.

 

A fegyver könnyedén egy gombnyomással két részre szedhető (akárcsak az igazi), így a cső és hop-up rendszer karbantartása és cseréje nagyon egyszerű.

 

Kép

 

A fegyverbe 6. verziójú gearbox-ot szereltek, ami elméletben 120-as rugót is elbírja egyéb csere nélkül. Eddig olyan P90-essel találkoztam, amiben 110-es volt, de ott sem jelentkezett hiba. Két év alatt (kb. 70 játékalkalom) háromszor történt akadás, de mindig pár erősebb ütés után újra működött. Ezek az elakadások gyors egyeslövéseknél történtek. Ezt leszámítva nem volt vele semmi probléma.

 

A Hurricane, a Guarder és a Systema is gyárt különböző tuningkiteket különböző minőségben és árfekvésben, így mindenki választhat magának kedvére valót.

 

Tárak

A fegyverhez mellékelt 68-as low-cap tár nagyon meggyőző, ugyanis belül lövedék másolatok helyezkednek el, akárcsak az éles változatban. A BB-ket az alján tudjuk betölteni, és egy nyújtott „u”alakban tárolja. Öt darabom is van, adagolási, illetve egyéb hibával nem találkoztam. A másik kapható típus a 300-as hi-cap. Ez már mattabb műanyag, közelről itt látni a benne levő BB-ket. Alaphelyzetből egy feltekeréssel kiviszi az összest. Ez jó is, ugyanis a felhúzó szerkezet az alján kapott helyet. Sajnos a tár a P90 széria egyik Achilles ina. Egyik gond velük a méretük. Mivel 28 cm hosszúak, alapból egyik taktikai mellénybe sem passzolnak. Lehet hozzá kapni itthon tártartót, MOLLE rendszerűt és combra erősíthetőt egyaránt, OD, fekete és sivatagi színben, külföldről pedig majd bármilyen színben lehet beszerezni.

 

A másik a hi-cap széria hibái. Volt szerencsém beszélni más P90 hi-cap tulajdonosokkal és máshol is előbukkannak hibák. Nálam például a tárban a fő megfeszítő rugó vége tört le. Ezt tudtam orvosolni, viszont így csak a tár 3/4ét viszi csak ki. Most persze lehet mondani, hogy más meg 50 golyóként tekerget, de itt a tekeréshez ki kell venni a tárat, kirázni a tárfészekből a BB-ket, feltekerni, visszatenni ami azért nehézkesebb, főleg tűzharcban.

 

Másik hiba, amit halottam, az hogy a BB-t adagoló fogaskerékhez 2 BB jut az 1 helyett így megakad az egész. Persze találkoztam olyan tárral is, ami 1,5 év működés után nem produkált semmilyen hibát. Ki kell fogni egy jót.

 

A Jing-Gong és pár másik kínai gyártó árul, egy a TM-nél olcsóbb Hi-cap tárat. Az Echo és CA P90-esek megjelenésével a TM-nél olcsóbb – nagyjából fele-haramada annyiba kerülő - 68-as low-cap tárak is piacra kerültek, sőt fellelhetőek 150-es mid-cap tárak is habár elég ocsmány fekete színük van. Az Umarex és egyéb low-budget modellek tárai nem jók bele.

 

Akku

Az akkutartó a tus felső részében kapott helyet. Alapból csak a mini típusú 7 cellás 8,4 voltos fér bele, viszont az alapfegyverhez ideális. Én egy 600 MaH-es Sanyo-val használtam majd beszereztem egy 1500 MaH-es Firefox-ot. A 600 MaH is elegendő 1000-1200 golyó kilövésére alapteljesítmény esetén, ami bőven elég egy átlagos játékalkalomra. Az akkuk kicsit zörögnek, de kis párnázással könnyedén orvosolható.

 

A P90 tűzgyorsaság lenyűgöző. A prospektusában 700-850 lövés/percet írtak, ezzel szemben a mikrofonnal végzett méréseknél volt, hogy 960-as érték is kijött, de mindig jócskán 900 felett mutatott. A Guarder sp110-es rugó és egyéb alkatrészek behelyezése utána tűzgyorsaság nagyjából 800< lövés/percre csökkent. A 9,6 V-os akku behelyezése szinte minden esetben problémás valamit szerelni kell a fegyveren. Egyedül az Intellect gyárt olyan L alakú 9,6-ost aminek a vége lehajlik, így befér módosítások nélkül (bal). Ez viszont csak kevés webboltban kapható (~35$). Persze vannak más hajlítottak is J alakúak, ott viszont szerelgetni kell (jobb).

 

Kép
Kép

 

Saját példány

Az alábbi képen látható a P90-esem. A TR modell ACOG 4x32-es távcsővel, hordszíjjal azon 6 darab 5.56-os lőszerreplikával. A gearboxba egy Guarder SP120-as tuningszett lett beépítve, és egy SP110-es rugó, az eredeti hop-up pedig egy Guarder 70-es félkemény hop-upra lett cserélve. A cső egy PDI 6.01-es precíziós cső. Ezzel az összeállítással az ideális lőtávja 40 méter, maximális 55 méter, és 410-420 FPS körül teljesít.

 

Kép

 

Extrák, avagy optikai tuning

Habár nem kapható hozzá annyi extra és kiegészítő, mint az elterjedtebb M4/AK szériákhoz, azért van pár kiegészítő amivel fel lehet turbózni, ha a zsebünkbe nyúlunk. Az itt látható modell a Predator/Savage kódnévre hallgat. Külföldről így egyben is beszerezhető, de a türelmes ember maga is összerakhatja. A belsőről most nem szólok, a különböző teljesítményfokozások itthon is elérhetőek.

 

Kép

 

Ez egy alap P90 TR. Elöl a (nem fegyverhez adott alap) hangtompító köré egy Nitro P90 Railguard lett felszerelve (~100$). Mert ugye kevés az alap három rail, és kell még további négy. Ezen van egy lézer és a szíjnak egy csat. Alul egy vertikális lehajtható markolat kap helyet (~80$). A tár helyére került a First Factory P90 box magazine(~100$). Így egy nagy akkut tudunk ide helyezni, és áttérhetünk az M4/M16 tárak használatára. A felső rail-re pedig egy red-dot került. Van bolt, ahol az RDS-ből alakítják ki, ott a red-dotra kerül egy szereléksín, hogy arra egy másik red-dotot tudjanak rárakni. Persze ezt is lehet egyéb nyalánkságokkal fűszerezni.

 

Van még pár apróság, amivel szépíthetjük fegyverünket

A feljebb is látható egy Nitro P90 Railguard előagy. Előnye hogy az alsó sínen egy kisméretű Mosquito gránátvető is elfér. (100$) Manapság kapható már az olcsóbb verzió is (~30-40$)

 

Kép

 

Külső hosszú cső, aki a polgári modellel (PS90) szeretne játszani. (55$)

Kép

 

Hátulra taktikai szíj csat. (40$)

Kép

 

Külső akkutartó, nagyméretű akkuknak.. (30$)

Kép

 

Gumi tusvég, ami megnöveli a fegyver hosszát, és ezáltal az akku helyét így 9.6V-os mini akku is befér. (22$)

 

Kép

Másfajta akkutartó ez kisebb szerelést igényel. (66$)

 

Kép

 

Lángrejtő és hozzá való gyorscsatlakozós hangtompító (90$)

 

Kép

 

Tripla rail az RDS verzióhoz (58$)

 

Kép

 

Külön P90-hez tervezett taktikai mellény (130$)

 

Kép

Speciális tár klipsz (30$)

 

Kép

 

Ezeken kívül számtalan lángrejtő, hangtompító, fém elülső test, tártartó, szíjazat, és hasonló apróság kapható hozzá.